Semak Duit

01 October 2010

Adab memotong Kuku bsemperna hari Jumaat

Aku nk potong kuku ari rabu lepas tapi aku terasa cm tak kena ja..jadi aku pun carikla info pasal adab potong kuku nieh..Sebenarnya dah lama aku dpt info nie cuma ari nie ja aku baru nk wat entry berkenaan info nie..Memandangkan hari nie gak la aku nk potong kuku


Hope,info nie berguna la pada korang..

Korang tengok klu aku potong kuku hari Rabu maksudnya mempusakai jahat perangai!!

Tak mau la aku...

Korang baca erkk..info yg sgt berguna pada kita trutamanya kita yg beragama Islam

Korang tolong clik kt gmbor nie na..baru nmpk jelas..

-creadit by Google-

Aku nk bagi tips skali utk penjagaan kuku

No 1) Korang jgnla lama-lama sgt kat bawah terik matahari atau korang g swimming2 sbb kuku akan kering. Nak atasi masalah nie korang leh pakai pelembab secepat mungkin lepas ja dr aktiviti tue okey...??

No 2) Bg korang yg memiliki kuku rapuh dan mudah patah, usahakan agar kuku korang tetap lembap. (Pakai pelembab ja la..)

No 3) Korang jgnlah selalu sgt pakai cat kuku sbb kalau korang rajin pakai cat kuku tue nnt kuku korang tak dpt 'bernafas' (Kuku pun kena bernafas gk)

No 4) Simpan hand body atau krim kulit di dekat dapur, agar korang boleh guna setiap korang selesai mencuci tangan dan juga pinggn mangkuk yang berlambak tue... tapi lebih baik klu korang pakai sarung tangan masa nk wat kerja rumah atau berkebun (Tetapi sebelum memakai sarung tangan terlebih dahulu korang kena pakai hand body dulu erkk..)

No 5) Jika kuku korang sudah pendek jangan paksa diri nk potong kuku gak na.... (sakit tue..)

No 6) Jangan memotong kutikula dengan gunting!!

No 7) Jangan gunakan kuku korang untuk wat kerja-kerja yang harus menggunakan alat bantu contohnya mencabut stapler (Aku yg slalu wat benda nie sbb malas nk cari stapler)

Bila korang dah wat rawatan awal kt kuku korang.Maka,korang tak yah nk wak keluar duit yg bnyk nk g ke salon..










3 comments:

ardinihumaira said...

bagus ni.. kena praktikkan dalam kehidupan ;)

~♥ iella ♥~ said...

a'a..supaya hidup kita lbh ceria!!

F@R@ said...

good info....tqvm

Friends