Semak Duit

21 February 2013

Akaun bank for Auni Faqiha - DONE!

huh.. lama betul tak update blog smpai terlupa nk bagi salam! Gelojoh betul kau..

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Baru lengkap. Kita kan orang Malaysia, penuh dengan adap dan tatatertib.

Okeh, aku nk cerita satu hal yang amat penting.

Sebelum aku menjadi seorang ibu nie, aku ada la sembang-sembang, gosip-gosip dan tak lupa jugak nk timba (bukan baldi) pengetahuan mengenai kehidupan nie. So, aku ada la tanya kakak-kakak yang veteren kt opis nie.

"Cmna dulu orang lama-lama (tak leh sebut orang tua, kang sentap sampai raya haji thn depan lak..lawak ja..) wat saving? tengok cm senang lenang ja. Saving untuk anak lagi?"

Jawapan dari sorang kakak tu kata dia wat saving kt anak dia mula dari kecik lg. Klu boleh sekecik-keciknya pun buat la akaun kat anak untuk saving tiap-tiap bln. Jangan duk letak bawah bantal ka bawah tilam ka..Tak selamat! Dapat gaji ja masuk kt akaun anak. Tak kira la RM20, RM30, RM50 ataupun RM300 sekalipun. Simpan! huh, tegas disitu.

Disebabkan itu jugaklah aku menjadi semangat wat saving kat anak kesayangan aku nie. Si Auni Faqiha la.


 
siap dapat 2 bijik tabung tiger Yippie.

 
Jenuhlah Auni nk menabung.

Aku?
Tiap-tiap bln transfer ja duit gaji ke akaun ke Auni by Maybank2u. Kan mudah!
Sikit-sikit lama-lama jadi bukit

5 comments:

Aku Bapak said...

tahniah!

.:MamaDhiaAdwa a.k.a Yana:. said...

dhia saye bukakkan asw 2020 & sspn.. yg adik ni lum bukak lg..ingatkan nak bukak yg same jugak..tp asw 2020 & sspn tak de bagi cenderahati cam tu...

~♥ iella ♥~ said...

Aku Bapak : thanks. Tue ucapan semangat.

~♥ iella ♥~ said...

MamaDhiaAdwa : ASW 2020? nk kena google dlu, tak pnh dngr. Cm ASB kot? hehe.. Klu bagus utk masa dpn anak2 kita, apa salahnya kan..

jeBateja said...

baguih lah hang....den lom buat lagik utk anak den....nak kono buek ni.....ahakz

Friends